La fundació de la Unió de pagesos

Durant la Dictadura les organitzacions polítiques clandestines ajudaven les entitats civils, legals o no, preparant l’articulació democràtica de la societat. En aquest context vam participar des de principis de 1968 en el primer intent de formar un sindicat de pagesos, les Comissions Pageses, que va fracassar. A principis dels 70 es va iniciar un nou intent amb un plantejament estratègic diferent que va permetre la formació de grups de treball en moltes comarques de Catalunya, constituïts per pagesos, tècnics agrícoles i altres col·laboradors, tant polítics com independents.

El nostre grup era de les tres comarques del Penedès i va tenir una participació especial en la fundació del sindicat, en part perquè va ser bastant actiu i també per la participació del company Josep Vidal, el “Pep Jai”, líder històric dels pagesos. Vam fer contactes personals a la majoria de comarques amb antics militants pagesos d´abans de la guerra. Mentrestant vam participar en la campanya contra el frau dels vins, que també ens va permetre contactar amb pagesos joves. A Vilafranca es van fer 2 reunions preparatòries de l’assemblea fundacional amb representants de totes les comarques.

El company del grup Joan Reventós es va encarregar de connectar amb els dirigents exiliats a França de la Unió de Rabassaires, amb els quals coincidí que no era possible el restabliment de l’antic sindicat: el nou havia de ser diferent, adaptat als canvis produïts al camp català, unitari i que abracés tots els sectors pagesos i ramaders. Al grup es va redactar, amb moltes aportacions, el manifest “Als Pagesos i Ramaders de Catalunya” que definia l’enfoc ideològic del sindicat, aprovat per l’Assemblea fundadora i que va ser publicat al primer número de La Terra.

També vam ser responsables de muntar l’Assemblea i escollir el lloc:  Penyafort, i del servei de seguretat, encarregat al company Jaume Casanovas, que va impedir a la Guardia  Civil, que patrullava per la carretera de Pontons, veure el que es feia a la casa de colònies, al donar temps de baixar les persianes i fer silenci als fundadors del sindicat reunits allí. El dia de la fundació, el 3 de novembre del 1974, la meva feina va ser formar part de la mesa de l’assemblea com a secretari d’actes. Acabada la reunió tots els participants que no érem pagesos ens vam retirar. Desprès de 35 anys els pagesos tornaven a tenir un sindicat democràtic que els representava.

Felix Sogas

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s