La marxa de la llibertat arriba a Vilafranca (29 d’agost de 1976)

La Marxa de la Llibertat va recórrer el territori català l’estiu de 1976 amb la voluntat de reivindicar l’amnistia, les llibertat bàsiques i l’Estatut sota el lema Poble català, posa’t a caminar.

La Marxa va passar pel Penedès a mitjans d’agost, seguint la columna Abat Escarré” que havia sortit de Girona el dia 4 de juliol. Aquest grup va arribar a Sant Sadurní d’Anoia el 10 d’agost. Es va dirigir a continuació a Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilanova, El Vendrell i l’Arboç. Finalment, el dia 29, arribà a Vilafranca.

Segons el setmanari Tothom, la Marxa arribà a Vilafranca envoltada d’un cert recel per part d’alguns vilatans. L’esdeveniment era vist amb por per algunes persones, doncs en algunes viles les forces de seguretat havien actuat amb contundència sobre els marxaires. Això feia pensar a alguns sectors de la vila que es tractava d’un grup violent, tot i que des de l’Assemblea Democràtica de l’Alt Penedès es reivindicava el seu caràcter pacifista.

El primer dia de Festa Major, la Marxa entrà a Vilafranca passejant pels carrers del centre amb una carrossa decorada amb pàmpols i globus que representaven gotims. Els marxaires van repartir clavells, caramels, capses de llumins i vi, fins que la Guardia Civil va posar fi a la celebració. A continuació, l’Assemblea Democràtica de l’Alt Penedès va celebrar un acte de benvinguda a la capella de Sant Joan, durant el qual es va llegir el Manifest per la ruptura. Aquell mateix dia els participant de la Marxa van prendre part de la ballada de sardanes que es feia a la Plaça Penedès, durant la qual es van poder sentir crits de Visca Catalunya i Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia. Al vespre, van assistir a la Primera Mostra de Cançó Popular on van actuar, entre d’altres, Ovidi Montllor i Celdoni Fonoll.

El que fou probablement el fet més rellevant va ser la penjada, el dia 30, d’una pancarta al campanar de la capella de Sant Joan on s’hi podia llegir el lema de la Marxa, cosa que va despertar una ovació a la plaça.

Finalment, el pas de la Marxa per Vilafranca es va desenvolupar sense incidents, encara que la forta presència policial a la vila era palesa des d’abans de l’arribada dels marxaires. Així va concloure el Tothom la seva crònica sobre l’esdeveniment: El seu pas per la vila va ser un ingredient més de la Festa Major i demostraren que totes les pors i recels eren infundats: la Marxa és pacífica i respecta les tradicions. Aquesta és la lliçó de l’estada de la Marxa de la Llibertat en terres de Vilafranca.

Teresa Jiménez Poch

Enric Tomàs i Guix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s