L’assalt a l’hospital de Vilafranca (26 de gener de 1641)

Un procés custodiat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès assenyala que el vespre i nit del 26 de gener de 1641: Arribaren a dit hospital molta gent armada de pedrenyals i altres armes de foch, y a la que foren en dit Hospital se posaren a matar als soldats castellans eren en dit hospital y robar aquells.

Qui eren els assaltants? Què feien soldats castellans a lhospital de la Vila? En quin context es van donar aquests fets?

Aquell mateix dia, les tropes franco-catalanes havien derrotat contundentment als soldats hispànics de Felip IV quan pretenien entrar a Barcelona per anorrear, manu militari, el moviment de resistència catalana a política centralitzadora de la monarquia. Va ser la batalla de Montjuïc. Desprès de la derrota, l’exèrcit hispànic es retirà a Tarragona, passant per Vilafranca, on, al seu hospital s’hi albergaven els soldats hispànics ferits o convalescents d’anteriors batalles.

Fou en aquest context quan els soldats castellans ferits que reposaven a l’hospital foren assassinats per prop de 2000 miquelets o guerrillers, que es revenjaven de les vexacions que els soldats havien fet en els darrers anys sobre vilatans i pagesos.

Segons el testimoni de Miquel Pagès, aleshores un dels administradors de l’hospital, uns homes li van ordenar que per manament del Capità General anés a l’hospital i portés les claus. Entenem que qui donava les ordres era el Capità General de l’Exèrcit Cristià, màxim dirigent anònim d’una host pagesa que s’havia enfrontat repetidament als soldats des de la primavera de 1640.

Un cop obertes les portes de l’Hospital entraren miquelets, i també un important grup de vilatans, identificats per diferents testimonis en una enquesta judical posterior;  a banda d’assassinar a soldats, robaren com van volguer tant als soldats com els bens de l’hospital. Els assaltants van robar: dos cavalls, quatre burres, dos burros, molts llençols i flassades, colletos, vestits y capses y altres coses, y moltes camises y altre molta roba de servey, qual roba la major part és dels pobres eren morts en dit Hospital . No va ser fins el mes de maig que la justícia, identificava una trentena de menestrals, i fins i tot un clergue entre els assaltants.

Un cronista assenyala que a un capità, els assaltants después de lardearlo de manteca lo asaron en medio de la plaza. Sembla que els morts van ser 400 i se’n van salvar uns 150, però, com sempre en aquests casos, les xifres fan de mal dir. Sembla que els assaltants perdonaren la vida a 60 soldats d’origen portugués mentre que d’altres es van escapar de la massacre tot refugiant-se en sotans o cellers de cases i en edifics religiosos.

Jordi Vidal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s