La proclamació de la I República a Vilafranca (12-II-1873)

La Primera República Espanyola es va proclamar a les Corts Generals el dia 11 de febrer de 1873. Segons l’impressor i cronista vilafranquí Pere Alegret, la República es va proclamar a Vilafranca unes hores abans que es fes a Barcelona. Una vintena de joves d’idees exaltades, com es deia aleshores, va destituir l’Ajuntament. Potser un d’aquests joves era Pere Fraxedas i Balcells, àlies Gelat, que va ser qui el 12 de febrer de 1873, signava com alcalde de Vilafranca un ban adreçat a la població en què comunicava que s’havia proclamat la República i tot seguit donava la relació del primer govern, presidit pel català Estanislau Figueras.

La República va ser ben rebuda pels sectors populars catalans, que la veien com la possibilitat d’aconseguir velles reivindicacions com l’abolició de les quintes, de l’impost de consums o de la pena de mort, entre altres coses, i també per al reconeixement de la singularitat de Catalunya. Tanmateix, va passar per enormes dificultats: la divisió dels republicans, la Guerra de Cuba i la Tercera Carlinada, aixecaments revolucionaris i cantonalistes, entre altres. Prova de la situació crítica que va viure la Primera República és que va tenir quatre presidents en menys d’un any: Estanislau Figueres, Francesc Pi i Margall, Nicolás Salmerón i Emilio Castelar.

La situació política local a Vilafranca venia derivada de la Revolució Gloriosa de setembre de 1868. Amb aquesta s’havia substituït l’antic alcalde-corregidor nomenat a dit per la Monaquia per ajuntaments elegits per sufragi universal que escollien el seu alcalde. L’Ajuntament que hi havia l’11 de febrer de 1873 ja tenia majoria de republicans federals i l’alcalde era Pere Fraixedas, que presidia un consistori que no tenia massa atribucions ni massa recursos i un dels problemes principals que va haver d’afrontar va ser el de la Guerra Carlina.

El 3 de gener de 1874 el general Pavía va entrar al Congrés dels diputats amb soldats i Guàrdia Civil i posava com cap de govern el general Serrano. A Vilafranca, el 23 de gener d’aquest any l’ajuntament elegit democràticament va ser suspès i va ser substituït per un de nomenat pel Governador Civil de la Província i presidit per Antoni Janer Roig. El 29 de desembre de 1874, el general Martínez Campos feia un pronunciament a Sagunt i restaurava la monarquía en la figura d’Alfons XII de Borbó, fill d’Isabel II. Amb ell s’acabava la primera gran experiència democràtica que significa l’anomenat Sexenni Democràtic que va del setembre de 1868 al gener de 1874.

Raimon Soler-Becerro

2 Comments Add yours

 1. Gabriel Asensi i Girona ha dit:

  No tindras pas dades dels cognoms.:
  Girona, Olivella, Rius, Quer aixi podria veure histories pasadas dels meus avanpasats.

  Merçes en tot cas.
  I els seus predecessors, crec que el avi Jan son pare o avi treballaba amb un diari que es feia a Vilafranca.
  Pd.: Juan Girona Quer
  Tresa Olivella Rius

  M'agrada

  1. si sap l’adreça hi ha una bona part dels padrons municipals que estan penjats a arxius en línia:
   http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s