El rei Carles IV visita Vilafranca (11 de novembre de 1802)

Durant molts segles la visita dels reis ha estat un esdeveniment extraordinari, i més quan la Cort es situà a Castella. La família de Carles IV va visitar Vilafranca el 10 i 11 de novembre de 1802. El viatge a Catalunya es feu amb motiu dels casaments celebrats a Barcelona entre la família reial espanyola i la napolitana, i fou en la tornada cap a Madrid –via València- que el reis s’hostatjaren a la Vila.

Els preparatius per la visita foren intensos. Es milloraren i s’eixamplaren els camins que s’il·luminaren amb fogueres situades de 150 a 150 passos, i, ja dins de la vila es derruïren diverses volades que podien presentar perill, alhora que es decoraren molts carrers amb 500 arcs florals. Possiblement la millor reforma fou fer passar la carretera pel mig de la Rambla.

Com que la vila no podia assumir la quantitat de cavalls i carruatges que hi arribaren, la Rambla es convertí en un gran aparcament. Per altra banda, es va haver d’emmagatzemar el màxim d’aliments possibles. Tanmateix es decidí que el rei aniria a caçar a Sant Miquel d’Olèrdola i que s’allotjaria a la casa del marquès de Llupià o palau d’Alfarràs.

Els reis arribaren a les quatre de la tarda del dia 10 per la porta de Nostra Senyora, on la esperava tot l’ajuntament format. El seguici seguí per la Rambla de Nostra Senyora, Rambla de Sant Francesc, carrer de la Cort, plaça del Blat i carrer de l’Oli per arribar al palau d’Alfarràs, i foren constantment aclamats en el seu recorregut, com ho fou també la seva presència al balcó del Palau.

La estada reial fou amenitzada tant per una orquestra situada al davant del Palau, com per diferents balls organitzats per les confraries: pastorets, moixiganga, valencians, drac i diables. Possiblement el més espectacular de la visita va ser la il·luminació de la vila. Les rambles, les places i sobretot la façana de Santa Maria feien goig. La nit va acabar amb un gran castell de focs fet per especialistes vinguts de Barcelona.

El dia 11 el rei marxà a cavall per anar a caçar, matant en dues hores sis perdius i una llebre. Per altra banda, a Santa Maria es cantà un Te Deum protagonitzat per la capella de música de la vila i nou músics de Barcelona. No va poder faltar en aquesta visita el besamà reial i un seguit de cerimònies rituals.

Abans de les dues es donà ordre per partir i aquell mateix  vespre els reis arribaren a Tarragona.

La vinguda del rei serví perquè aquest es tragués del cap la idea extesa que Catalunya era un racó de món i que els catalans eren unes feres, però la visita no li va servir a la vila per rebre cap favor reial. Aquest és l’epíleg del cronista: No se demanà cap gràcia ni se’n espera cap.

Jordi Vidal i Pla

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s