L’antifranquisme guanya les eleccions municipals (13 de novembre de 1973)

11.073 vilatans –sobre un població de 17.677- varen anar a votar el 13 de novembre del 1973 per elegir als dos regidors pel “Terç Familiar”. Feia 25 anys que a la vila no es celebraven eleccions municipals ja que si la oferta de cadires coincidia amb la demanda, no n’hi havia.

Al 1973 pel Terç Familiar, l’alcalde Pallerola muntà una candidatura formada per Jordi Cendra, gerent d’una empresa i regidor durant els 6 anys anterior amb l’alcalde Melo i Carles Casanelles, un conegut dibuixant i ninotaire. La candidatura antifranquista: Josep Giralt, que treballava en una fundació, molt vinculat a l’església i Josep M. Mercader, botiguer del ram de la confecció, un home culte i que als anys 50 havia estat director de Acción Católia. I una tercera candidatura, Josep Masachs conegut amb el malnom d’ Advocat del Pobres. Testimonis de l’època parlen que la candidatura no franquista s’organitzà, des de la vicaria del carrer de Santa Maria. En aquell 1973, l’equip de capellans era el següent: Josep A. Ventura, Josep M. Balcells, Mn.Frederic Ràfols, Mn. Viñeta. L’equip “civil”, tot l’antifranquisme vilatà i tota la militància clandestina del PSC, PSUC, CC.OO. Sorpresos, els falangistes ràpidament és van organitzar per l’enfrontament electoral. Es pot afirmar que uns i altres és prengueren les eleccions molt seriosament. No va ser una casualitat que el setmanari TOTHOM, inaugurés una nova secció, Casa de la Vila, amb informacions sobre l’ajuntament i el comentari setmanal de Joan Aguado, redactor i futur alcalde de la vila. Pel que fa als programes, Masachs és el més concret: demana que es reposin els camins a La Serreta tallats per la recent construcció de l’AP-7 i que es construeixi una nova escola pública a l’Espirall i no a la Zona Esportiva. Del tàndem Cendra-Casanelles, només el primer pot reivindicar que el seu vot fou favorable per a la construcció del Hogar de Jubilado i del Gimnàs Municipal; Casanelles, afirmà el seu respeto per les altres candidatures. Giralt demana el vot dient: Tots els vilafranquins són catalans. Si estimeu la nostra llengua i cultura VOTEU GIRALT. Mercader, resumeix  tot el seu programa dient:El diàleg serà la meva força.

L’ambient de campanya queda prou explicat per la carta de l’alcalde Pallerola dirigida als electors explicant que tots candidats s’han compromès a jurar el principios del Movimiento Nacional,[i per tant] debo considerarlos a todos por igual. Tanmateix, en un editorial de TOTHOM s’hi llegeix: Si ho analitzem ens adonarem que tots [cinc candidats] tenen fama de bones persones.” De bona font se sap que des de la candidatura antifranquista és pregà per dues vegades a Josep Masachs que es retirés, però s’hi va negar. I les va guanyar amb 2.637 vots; J. Giralt en tragué 2.591. De la candidatura oficial: Jordi Cendra, 2.167; C. Casanelles, 1790.

A la seu electoral Josep Ferret li va dir a Telm Huguet, que s’havia mogut molt buscant vots, “Telm, has guanyat les eleccions!.”

Enric Tomàs

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s