U d’octubre del 2017

Serà un  dia que durarà anys. Segurament no hi ha millor encapçalament al pensar en què va ser l’U d’octubre del 2017. El dia del referèndum. És un dia d’aquells claus, on tothom recorda on era, què feia. Tan els que hi van participar, com els que no. Els que van fer vetlla durant el cap de setmana protegint les escoles, com els que portaven setmanes imprimint butlletes. Tothom té la seva història. Els que en caravana van anar fins a Elna, com els que van amagar durant setmanes i setmanes les urnes a casa o els que van recórrer comarques senceres repartint en cunetes, polígons i pàrquings “els tuppers” que donarien la volta al món.

Va ser un esforç col·lectiu. Una xarxa formada per la gent normal, per la gent quotidiana que va fer possible el que semblava impossible. Fer el referèndum i que la Guardia Civil i l’Estat espanyol fossin incapaços d’aturar-lo per més confiscacions de butlletes a Unipost o per les detencions de la conselleria d’Economia. Un esforç pensat, organitzat, on res era perquè sí.

A l’Alt Penedès diversos “operatius” van organitzar-se a cada poble per poder garantir-ho. Els encarregats de rebre les butlletes, de rebre el dia que tocava les urnes, de repartir les cartes per la gent de les meses. La imprescindible coordinació i formació dels responsables de l’administració, tenir un estol d’informàtics pel dia… Una acció col·lectiva i coordinada que havia de veure la llum el diumenge u d’octubre.

I el dia va arribar i a la comarca més de 44.000 persones van participar en la votació, i 41.541 van votar a favor, o el que és el mateix, un 93% va dir sí a la Independència. A l’Alt Penedès no hi va haver càrregues de les forces policials espanyoles i la jornada, malgrat que per la tensió algun col·legi va tancar abans, no hi va haver incidents.

L’u d’octubre és l’acte de desobediència civil més important que ha vist mai Europa. Més de dos milions de persones brandant una butlleta per poder votar i decidir el futur del seu país. Una mobilització que davant no hi tenia arguments. Per fer-hi front, el Règim del 78 hi va enviar porres, violència i repressió. L’Estat espanyol no aguanta la mirada de la democràcia quan aquesta s’expressa de forma nítida. I l’u d’octubre va ser això. Serà un dia que durarà anys, perquè encara avui, i sembla que per molt de temps, les conseqüències d’aquell dia s’allarguen, i ho farà fins que l’Estat no accepti que això va de democràcia. L’u d’octubre va marcar un abans i un després. I va deixar clar, com també deia l’Ovidi , que “ja no ens alimenten molles, volem el pa sencer”.

Pere Sàbat i Lluverol

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s