25 de maig de 1603. L’assassinat de Jaume Mas: un exemple de la lluita de bandositats a Vilafranca

El 24 d’abril del 1590 un grup de vilatans llegia un cartell de desafiament adreçat a dos burgesos de Vilafranca: el botiguer de teles Pau Mas i el notari Miquel Bartomeu. El desafiament era signat per Macià  Molner, un bandoler de la Pobla de Claramunt.

El 3 d’abril de 1603 el pagès vilafranquí Pere Boni i el burgès Pau Rafael Llaurador de Çatorra van trobar a casa seva un paper desafiant-los. “Jo Pay Català y jurat de Andorra desafyam Pera Buny y tots sos germans de part dells Masós, que en savulla que els tropyam, los capolarem, que la més ayqua pesa serà la orella”. En Pai Català era cap de quadrilla dels Voltors –lligada als Cadells- i actuava com protector de la família Mas de Vilafranca.

De les amenaces als assassinats anava un pas. El 25 de maig de 1603 Jaume Mas, procurador fiscal de la Cort del Batlle, fou assassinat per Joan Granyó, stranger, i Pere Nadal de Sant Martí. Tres mesos més tard set homes armats assassinaven davant la Casa de la Vila el Jurat en Cap Pau Mas i el mercader Francesc Huguet.

Dels set agressors se’n van identificar tres: Toni Selva, capturat i executat a Barcelona al cap d’un any,  Pere Ventosa i Pere Boni!! Precisament el seu germà Josep rebia, el 9 de maig de 1605, un altre desafiament. Pocs dies desprès s’hi tornava amb un desafiament dirigit entre altres a Miquel Mas, nou procurador fiscal de la Cort del Batlle, que fou assassinat el 31 d’agost d’aquell any per Miquel Joan Llaurador, fill del burgès Pau Rafael Llaurador, qui tenia relacions fosques amb els assessins dels Mas: Pau Ventosa i Joan Granyó. S’evidenciava així, a ulls dels vilatans, qui eren els enemics del clan dels Mas i la relació estreta entre els assassins i els seus còmplices de l’oligarquia vilatana.

El cercle sembla tancar-se el 16 de juny de 1619, quan Pau Rafael Llaurador va ser mort a casa seva. L’autor de l’assassinat fou Miquel Mas, fill del Miquel Mas que havia estat assassinat a 1605 per Miquel Joan Llaurador. Miquel Mas tenia una trajectòria delictiva coneguda: a 1614 fou acusat de l’assassinat d’un notari, i el 1616 actuava com a sicari del batlle i alhora com membre de la quadrilla del bandoler Joan Rovireta. Un testimoni diu que a 1617 feia més de tres anys que es guarda de la justítia, refugiant-se en diferents edificis eclesiàstics. Miquel Mas morí el mateix 1619, si bé no sabem en quines circumstàncies.

Tot plegat, ens aproxima a la conflictivitat de bàndols a la Vilafranca Moderna. De la mateixa manera que succeïa a tot el Principat, el lligam entre els poderosos i els més humils en la lluita de bàndols queda palès un cop més.

Jordi Vidal

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s