Fets per la memòria

Recuperar fets històrics que han passat a Vilafranca i al Penedès. Aquesta és la intenció del nou projecte de la Comissió per a la Memòria i que veurà la llum a les pàgines de El 3 de Vuit i en aquest blog cada quinze dies a partir del gener del 2021.

Així de forma quinzenal es publicarà un article sobre fets succeïts a Vilafranca i al Penedès al llarg de la Història. Des de l’època medieval fins als darrers anys. Alguns d’aquests fets són protagonitzats per persones individuals, d’altres, els més, són referits a col·lectius que van centrar el fet o efemèride. Per Jordi Vidal, membre de la Comissió per a la Memòria apunta que “alguns d’aquests fets es coneixen sobradament i d’altres són ignorats per una gran part de la població. En tot cas són fets que no haurien de quedar oblidats perquè expliquen el nostre passat i, per tant, ens ajuden a entendre el present”.

En aquest sentit Vidal afegeix que “els fets històrics, com els personatges, i els llocs de memòria són essencials per mantenir la memòria històrica viva i el seu coneixement ha de potenciar que els nostres referents històrics siguin els propis d’uns societat democràtica com l’actual”. De fet aquesta ja va ser l’aposta de la Comissió durant el 2018 i 2019 quan van dur a terme una sèrie d’articles sobre personatges claus de la història de Vilafranca i que, massa sovint, havien quedat en l’oblit o se’n coneixia molt poca informació. Aquell projecte “La Galeria del segle XXI” constituïa una resposta a la “Galeria dels vilafranquins il·lustres” que hi ha al Saló de plens de l’Ajuntament i que no representa, per res, als valors democràtics i de convivència, ja que per posar un exemple fins i tot, hi ha penjat el retrat de l’alcalde vilafranquí durant la dictadura militar del general Primo de Rivera dels inicis del segle XX.

Aquest nou projecte de la Comissió, que es titula “Fets per fer memòria”, es duu a terme després d’haver hagut d’aturar les activitats per la pandèmia, fet que va obligar a suspendre el cicle d’actes sobre la repressió al llarg de la història que es va iniciar amb l’acte que va tenir lloc a finals de gener sobre la repressió ahir i avui, coorganitzat per la Comissió per la Memòria, Òmnium Cultural i el Comitè Llibertat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s