TRIVIA VILAFRANCA

Davant de l’estat de confinament en que ens trobem tots us proposem un joc per conèixer la història de Vilafranca, des de la prehistòria fins a l’actualitat. Servirà per posar a prova els vostres coneixements de la nostra història. Vosaltres mateixos, un cop finalitzi el joc, fareu el recompte per descobrir el nivell que teniu.

Cada dia penjarem una pregunta on cal trobar l’opció correcta d’entre les respostes que s’ofereixen. L’endemà donarem la resposta amb una breu explicació.


DIJOUS 9 ABRIL

Quin nom oficial tenia el carrer de la Parellada durant  la dictadura franquista?

Calle Francisco Franco

Calle José Antonio Primo de Rivera

Calle Ángel Guimerà

Calle 18 de julio

La resposta correcta és Calle José Antonio Primo de Rivera. Una de les primeres decisions del nou ajuntament franquista, l’any 1939, va ser canviar el nom d’un bon nombre de carrers de Vilafranca. Aquest va ser el cas de la Parellada, però també de la plaça de la Vila, que va passar a anomenar-se plaza del Generalísmo o del carrer Pines – 18 de julio de 1936 -. Altres carrers de la vila que van canviar de nom durant la dictadura van ser l’Avinguda de Barcelona ( Calvo Sotelo ), la plaça de l’Estació ( Sagrado Corazón de Jesús ), la plaça de la Constitució ( Juan Álvarez ) o el carrer Germanor ( Alcazar de Toledo ), entre d’altres.

Per saber-ne més: Canvis de noms de carrers 1930-1975  dins la Història de Vilafranca del Penedès ( 2008 ), pàgines 460-461.

 

DIMECRES 8 D’ABRIL DE 2020

Vilafranca va acollir al segle XIII una comunitat de beguins relacionada amb el convent de sant Francesc. Com es deia un dels personatges rellevants d’aquest grup?

Bernat Fuster

Joan Casanovas

Bernat d’Olzina

Felip Alfons

La resposta correcta és Bernat Fuster. En podeu saber més aquí: Bernat Fuster

 

DIMARTS 7 D’ABRIL DE 2020

Qui va ser el primer alcalde de Vilafranca escollit per sufragi universal en les eleccions del 1934?

Fèlix Balaguer

Josep Masachs

Joan Esclassans

Pau Solsona

La resposta correcta és Fèlix Balaguer. Militant de ben jove en el republicanisme catalanista, va ser elegit regidor a les eleccions del 12 d’abril de 1931. L’any 1932 va ser un dels fundadors del grup d’ERC a l’Ajuntament. El 9 de maig de 1933 accedí a l’alcaldia, càrrec per al qual resultà reelegit arran de les eleccions municipals del 14 de gener de 1934. Aquells van ser els primers comicis municipals en els que s’aplicà el sufragi femení, fet que convertí Fèlix Balaguer en el primer alcalde de Vilafranca escollit per sufragi universal. En podeu saber més aquí: Fèlix Balaguer

 

DILLUNS 6 D’ABRIL DE 2020

Al segle XX, però abans de la Guerra Civil, hi va haver un any en que no es va celebrar la Festa Major a causa d’una vaga general i una epidèmia de colera. Quin any va ser?

1940

1911

1923

1908

La resposta correcta és 1911. L’any anterior s’havia creat la Federació Local Obrera de la CNT i durant el 1911 hi va haver diversos conflictes laborals. Al juliol es va declarar una vaga del sector de la fusta i la resposta de les autoritats i dels empresaris va ser la repressió i l’acomiadament, motiu pel qual va esclatar una vaga general en solidaritat que va durar fins al novembre. A més va coincidir amb una epidèmia de còlera.

 

DIUMENGE 5 D’ABRIL DE 2020

Salvador Armendares va ser el polític més influent de la Vilafranca de la Segona República. Quin d’aquests càrrecs no va ocupar?

Diputat al Parlament de Catalunya

Conseller de Sanitat

President de la Junta de l’Hospital General de Catalunya

President del Consell Nacional Català

La resposta correcta és Conseller de Sanitat. Salvador Armendares i Torrent va ser un metge i polític que va tenir un paper molt rellevant a la Vilafranca dels anys 20 i 30 del segle passat. També va jugar un paper molt destacat des de l’exili a Mèxic. En podeu saber més aquí: Salvador Armendares

 

DISSABTE 4 ABRIL DE 2020

Des del 1907 i fins el 1948 el director de l’Estació Enològica va ser un personatge rellevant del mon vitivinícola. Qui era?

Claudi Oliveres

Cristòfor Mestre

Pau Boada

Manuel Raventós

La resposta correcta és Cristòfor Mestre. Director de l’Estació Enològica i impulsor de projectes tan en la recerca com en la divulgació del món del vi. Aquí en podeu saber més: Cristòfor Mestre

 

DIVENDRES 3 ABRIL DE 2020

Qui va ser el fundador de l’Associació de Veïns de l’Espirall i un dels pioners del sindicalisme i del moviment veïnal desprès de la postguerra

Lluís Callejo

Antonio Acedo

Ramon Cases

Joan Casanoves

La resposta correcta és Antonio Acedo de Sopetrán, nascut a 1926 a Valdemorales i arribat a Vilafranca quan tenia 14 anys. Treballador de Pinsos el sol fou enllaç sindical i membre, durant els anys 60, de les Joventuts Obreres Catòliques i de l’Assemblea  Obrera de Vilafranca. Va morir el 1989 i des de 1994 té un carrer dedicat a l’Espirall. Aquí en podeu saber més: Antonio Acedo

 

DIJOUS 2 D’ABRIL DE 2020

Nom d’una sindicalista vilafranquina, militant primer de la Unió Sindical Obrera i desprès de la UGT, treballadora de la Peyton i la Cinzano des d’on desplegà la seva lluita per la millora de les condicions dels obrers i les obreres. Va morir el 1993 en un accident de trànsit al mig de Vilafranca.

Montserrat Junyent

Margarita Panzano

Sara Kirchner

Maria Rosa Senabre

La resposta correcta és Montserrat Junyent (1947-1993) Inicià la seva activitat social, com tants d’altres joves vilatans al redós de la Joventut Obrera Catòlica. Impulsà l’Assemblea Obrera de Vilafranca i més tard del PSC vilafranquí. Des de l’ajuntament socialista va impulsar el Centre Ocupacional Francesc Layret. L’Ajuntament recordà la seva figura posant el seu nom a l’Auditori de l’Ateneu Municipal. Aquí en podeu saber més: Montserrat Junyent

 

DIMECRES 1 D’ABRIL DE 2020

Quin incident va haver-hi durant la processó de Sant Fèlix de l’any 1944?

Es van llançar tomàquets contra els administradors

Es van llançar octavetes reclamant que el programa fos escrit en català

Es va xiular la banda militar

Els balls van negar-se a actuar davant el local de la Falange

La resposta correcta és que es van llançar tomàquets contra els administradors. Quan la processó passava per davant del local del sindicat únic falangista, la Central Nacional Sindicalista, els administradors, que eren d’Acció Catòlica, van ser bombardejats amb tomàquets madurs per falangistes.

Aquesta acció és un exemple de la rivalitat que hi havia entre diversos sectors del règim franquista. L’Església va ser un dels pilars del règim, però ben aviat es van obrir pugnes pel poder entre falangistes i sectors vinculats a organitzacions catòliques. Aquesta situació s’anà fent evident a mesura que s’acostava la derrota del feixisme a la II Guerra Mundial, ja que molts hi van veure una oportunitat perquè els falangistes perdessin pes en el govern. D’altra banda, a Vilafranca – com a altres llocs del país- alguns sectors de l’Església estaven en desacord amb la política repressiva i anticatalanista del règim.

Tot plegat va concretar-se a Vilafranca en una pugna entre falangistes i Acció Catòlica. Una mostra d’això la constitueixen les retallades que  l’Ajuntament – controlat pels falangistes- efectuava al  setmanari Acción Catòlica. Una altra mostra  era la rivalitat entre el falangista Frente de Juventudes i Acció Catòlica per fer-se amb el control del jovent vilatà i captar-lo per activitats com colònies, campaments o sessions de cinema. Aquell any 1944 els falangistes tenien el greuge que al programa de la Festa Major no s’hi havia fet cap referència a la Falange. El llançament de tomàquets contra els administradors Mossèn Pere Coma Cinca, Josep Miralles Ribot, Josep Brugal Fortuny i Fèlix Casanova Solà, tots ells d’Acció Catòlica, va ser un episodi d’aquesta rivalitat que s’allargaria tres dècades.

Per saber-ne més: La vila durant la dictadura franquista ( 1939 – 1978 ), dins la Història de Vilafranca del Penedès  coordinada per Ramon Arnabat i Jordi Vidal.

 

DIMARTS 31 DE MARÇ DE 2020

Advocat vilafranquí. Fou un dels exponents a Vilafranca de la Il·lustració catalana. Defensà una nova agricultura més moderna i liberal i fou conegut com el doctor patata per la seva aferrissada defensa al conreu i consum d’aquest tubercle.

Manuel Barba i Roca

Fèlix Janer Bertran

Ignasi Graells

Francisco de Zamora

La resposta correcta és Manuel Barba i Roca (1752-1824). D’idees liberals endegà moltes iniciatives econòmiques a la vila: fàbriques de filats, invenció de bombes mecàniques per l’extracció d’aigües, reconstrucció del camí carreter entre Vilafranca i Vilanova que s’havia malmès. Fou un liberal que participà en la antiborbònica Junta Suprema de Catalunya i, de fet va ser el millor representant vilatà del liberalisme moderat en el tercer decenni del segle XIX. Aquí podeu trobar més informació Manuel Barba i Roca

 

DILLUNS 30 DE MARÇ DE 2020

Nom que van rebre consecutivament els centres d’Ensenyament Mitjà no confessionals a Vilafranca entre 1933 i 1954 i que sempre van ser coneguts popularment com l’Institut

Eugeni d’Ors

Montserrat

Montagut

Milà i Fontanals

La resposta correcta és Milà i Fontanals. L’institut mixte de segona ensenyança Milà i Fontanals entrà en funcionament  el curs 1933 -1934 i tingué la seva seu al col·legi de Sant Josep i Santa Anna. Va ser clausurat per les autoritats franquistes. Des del 1940 fins el 1950 va existir el també mixte Centro Comarcal d’Enseñanza Media Milá y Fontanals al palau Magarola, a la plaça de Sant Joan (edifici de Caixabanc). A partir de 1950 va ser substituït per l’exclusivament masculí Centro de Enseñanza Media y Profesional, modalidad agrícola y ganadera Milá y Fontanalsconegut com El Laboral. Des del curs 1954-55 el Laboral va canviar el seu nom per Eugenio d’Ors. L’actual Institut Milà i Fontanals s’inaugurà a les Clotes en el curs 1993-1994.

 

DIUMENGE 29 DE MARÇ DE 2020

L’any 1909 van aparèixer a Vilafranca dos setmanaris de tendències completament oposades que tindrien força influència i llarga durada. Quins eren?

El 3 de Vuit i La Fura

Tothom i Panadés

El Eco del Panadés i Panadés Republicano

Acció i Fructidor

La resposta correcta és Acció i Fructidor. Acció era un setmanari de l’Acció Catòlica, defensor de la religió i de les dretes vilafranquines. Fructidor era editat pel Centre Republicà Federal Radical, republicà, d’esquerres i radicalment anticlerical.

 

DISSABTE 28 DE MARÇ DE 2020

Notari i burgès de Vilafranca que fou protagonista de la vida política de la vila durant la primera meitat del segle XVII. Ocupà la majoria de càrrecs del municipi vilatà, però mai fou batlle. A 1640 participà com a representant de Vilafranca en les Corts de Pau Claris que decidiren trencar políticament amb la Monarquia Hispànica.

Francesc de Copons

Joan d’Aiguaviva

Gaspar Bartomeu

Pau Rafael Llaurador i de Çatorra

La resposta correcta és Gaspar Bartomeu (1570-1651). Fou membre d’una nissaga de notaris i hisendats vilafranquins. Va ser el representant de la vila en les visites a Vilafranca  del rei, virrei i altres personalitats. Entre 1630 i 1637 dirigí el bàndol vilatà en el seu enfrontament amb els nobles i el virrei. A 1640 va promoure la reunió dels pobles i viles penedesenques per tal que enviessin síndics a les Corts de Pau Claris. Aquí podeu trobar més informació: Gaspar Bartomeu

 

DIVENDRES 27 DE MARÇ DE 2020

L’any 1974 es va fundar la Unió de Pagesos en una coneguda casa de colònies de l’Alt Penedès. On?

Cal Meix

Penyafort

Cal Diable

Les Salines

La resposta correcta és Penyafort. La casa de colònies de Penyafort és propietat de la parròquia de Santa Maria que en va impulsar la seva construcció i va ser inaugurada el 1958. La Unió de Pagesos es va fundar en la clandestinitat el 3 de novembre de 1974 a Penyafort, a Pontons, i va ser definit com a «unitari, democràtic i independent», i es va proclamar hereu de la Unió de Rabassaires i el seu portaveu és La Terra.

 

DIJOUS 26 DE MARÇ DE 2020

Nom del darrer director de l’Institut Republicà de Vilafranca abans de ser clausurat “manu militari” per les autoritats franquistes.

Timoteu Botey

Manuel Devís

Josep Maria Fàbregas

Joan Ribalta

La resposta correcta és Joan Ribalta.Estudià ciències a la Universitat de Barcelona i ingressà l’any 1934 a l’Institut Milà i Fontanals com a professor de Física i Química. Fou també secretari  del centre i director interí, dimití just abans de la clausura del centre per les autoritats franquistes. Es negà a passar la depuració franquista i es retirà a la botiga familiar de betes i fils. El 1977 va reingressar a l’Institut Eugeni d’Ors i l’any 1983 va rebre un homenatge de l’Ajuntament. Aquí podeu trobar més informació: Joan Ribalta

 

DIMECRES 25 DE MARÇ DE 2020

Nom de la pràctica habitual de l’exèrcit d’un país als segles XVI i XVII per poder mantenir-se i viure en les ciutats i viles que pretenia defensar.

Saqueig

Construcció de casernes

Allotjaments militars

Establir campaments provisionals a les afores de viles i ciutats

La resposta correcta és Allotjaments militars. Es tracta d’hostatjar a les cases dels vilatans els soldats del rei. Si bé els allotjaments eren regulats per les lleis catalanes, els soldats actuaven al marge d’aquestes, fent servir abusivament la seva força sobre la població, especialment sobre les dones. Per altra banda les autoritats reials feien servir els allotjaments com un càstig a aquelles poblacions que gosaven discutir les demandes fiscals de la monarquia. A Vilafranca foren particularment durs els del període 1632-34 i els de 1639-1640 que acabaren amb l’esclat revolucionari dels Segadors.

 

DIMARTS 24 DE  MARÇ DE 2020

El ferrocarril és una infraestructura que ha tingut i té un impacte sobre Vilafranca tan econòmic, com social i urbanístic. Quin any va arribar a Vilafranca?

1714

1865

1936

1855

La resposta correcta és 1865. Després d’anys de disputa entre dues possibles línies, la de Vilafranca i la de Vilanova, l’any 1861 el govern va autoritzar la línia que havia d’unir Barcelona i Tarragona per la nostra vila. No sense dificultats, l’any 1865 s’inaugurava el ferrocarril que passava per Vilafranca.

 

DILLUNS 23 DE MARÇ 2020

Qui va ser la primera dona regidora de l’Ajuntament de Vilafranca?

Francesca Ferran

Coloma Serós

Àngela Gonzalez

Montserrat Miralles

La resposta correcta és Coloma Serós. Aquí podeu descobrir algunes dades i la seva relació amb Vilafranca. Coloma Serós

 

DIUMENGE 22 DE MARÇ 2020

Quin any es van treure les relíquies de sant Fèlix a la processó del dia 30, quan la vila es trobava enmig d’una epidèmia de còlera, i com a resultat de la concentració de gent es van triplicar els casos?

1788

1814

1854

1856

La resposta correcta és 1854. El dia 10 d’agost del 1854 va aparèixer el còlera a Vilafranca i es va plantejar el problema de si celebrar la Festa Major o no. Finalment es va realitzar una processó amb les relíquies de sant Fèlix, però aquesta concentració de gent es va saldar amb la triplicació dels casos de còlera.

 

DISSABTE 21 DE MARÇ 2020

Nom del líder dels liberals exaltats de Vilafranca durant el trienni liberal (1820-23) conegut com el drapets.

Francesc Oliveras

Felip Miralda

Lluís Freixes

Manuel Barba

La resposta correcta és Francesc Oliveras (1792-1862), conegut com el Drapets o el Vell drapets, fou el representant dels liberals exaltats ala Vila. La seva família originària de Blancafort, s’instal·là a Vilafranca l’any 1797 i formava part de la menestralia ; segons Manuel Barba i Roca –liberal moderat- eran gente ruda y sin ilustración. Fou síndic procurador del municipi el 1820, any en que els exaltats guanyaren les eleccions. La repressió absolutista de 1823 el deixà sense càrrecs i carregat de multes. En aquest enllaç podeu descobrir part de la seva història: Francesc Oliveras            

 

DIVENDRES 20 DE MARÇ DE 2020

Abans d’establir-se a la plaça de la vila l’Ajuntament estava situat a la plaça de la Constitució. Sabeu en quin any va traslladar-se a l’edifici actual?

1459

1559

1679

1715

La resposta correcta és 1559. L’actual edifici de la Casa de la Vila és un palau gòtic civil del segle XIV, que manté l’estructura amb el pati central, l’escala i la galeria. Podria haver estat propietat de Bernat de Pellicer. L’any 1559 el Consell Municipal de la vila va comprar l’edifici a Joanot Caldes per instal·lar-hi l’Ajuntament, que fins aquell moment estava a la plaça del Blat o Major, que ara coneixem com a plaça de la Constitució.

 

DIJOUS 19 DE MARÇ DE 2020

Quin any va arribar la fil·loxera al Penedès?

1887

1876

1891

1877

La resposta correcta és 1887. A  Europa va arrbar el 1868 procedent d’Amèrica. El 1875 l’Institut Agricola català de sant Isidre ja va començar a estudiar com evitar la seva entrada a Catalunya, però el 1879 va detectar-se a l’Empordà i finalment va arribar al Penedès.

 

DIMECRES 18 DE MARÇ 2020

Quin és l’únic polític republicà que té un retrat a la galeria dels il·lustres vilafranquins?

Josep Morgades i Gili

Isidre Rius i Font

Josep Torras i Bages

Manuel Barba i Roca

La resposta correcta és Isidre Rius i Font (1856-1919), era un boter que va ser dirigent del moviment rabassaire i republicà. Militant del Partit Republicà Democràtic Federal va participar en les lluites rabassaires de finals del segle XIX i a començaments del segle XX va optar pel republicanisme federalista i nacionalista. Va morir a Vilafranca essent diputat de la Mancomunitat de Catalunya per la Unió Federal Nacionalista Republicana. En aquest enllaç podeu descobrir part de la seva història: Isidre Rius

 

DIMARTS 17 DE MARÇ 2020

Com s’anomena el llibre on es recullen bona part dels privilegis medievals de Vilafranca del Penedès, el llibre del regiment i actes municipals, així com una crònica històrica de Vilafranca?

Llbe Vermell

Llibre de la Cadena

Llibre Verd

Llibre Trobat

La resposta correcta és Llibre Verd perquè antigament estava folrat de vellut d’aquest color i la vora dels folis estava tintat d’aquest color. L’enquadernació actual és en pell negre i és de 1892. Es conserva a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i n’hi ha una edició de 1992.

 

DILLUNS 16 DE MARÇ 2020

A inicis del segle XVIII coneixem el judici a una vilafranquina acusada de bruixeria. Quin era el seu nom?

Joana Raspall

Maria Almirall

Maria Ferrer

Geralda de Codines

La resposta correcta és Maria Almirall. En aquest enllaç podeu descobrir part de la seva història: Maria Almirall

 

2 Comments Add yours

  1. Eulàlia Riba Aguilera ha dit:

    No em deixa participar. Clico damunt el nom de Gueralda de Codina i no s’envia la resposta.

    M'agrada

    1. Hola Eulàlia, no hi ha l’opció de seleccionar. L’endemà es publica la resposta correcta i la següent pregunta i tu mateixa pots veure si ho has encertat o no. Gràcies per seguir-nos!!!

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s